1. 23.1.2014, 20:00–23:00
   How Do You Do Biodesign

  2. How Do You Do Biodesign is een avond voor architecten, stedenbouwkundigen, product- en fashiondesigners, biologen. kunstenaars, digitale makers en anderen die nieuwsgierig zijn hoe zij werken met levend materiaal in de praktijk zouden kunnen brengen.  

   Vraag je je af wat biodesign kan betekenen voor je artistieke praktijk als architect, kunstenaar of ontwerper, of voor je onderzoek als bioloog? Ben je nieuwsgierig wat biohacking is of wil je weten hoe je kan ontwerpen met levend materiaal? Kortom, wil je weten hoe je biodesign in praktijk brengt? Kom dan 23 januari naar How Do You Biodesign.


    
  3. Tijdens How Do You Do geven experts een uniek kijkje in de keuken van hun artistieke- of onderzoekspraktijk op het gebied van biologie of biodesign. Zo krijg je direct toegang tot kennis en inzichten van andere makers en experts. Het programma is samengesteld door Het Nieuwe Instituut en de Willem de Kooning Academie.

   Kern van How Do You Do is uitwisseling, delen, tips en leren van elkaar. Verwacht geen fancy powerpoint presentaties, maar juist eerlijke verhalen over 'the making of'; wat werkt, en wat niet. How Do You Do bestaat uit rondetafelgesprekken met experts. Je stelt je eigen programma samen door aan te schuiven aan tafels met experts die verspreid door de tentoonstelling Biodesign en Het Nieuwe Instituut staan opgesteld. 

   Experts 
   De experts die we hebben uitgenodigd zijn deelnemende kunstenaars uit de tentoonstelling Biodesign, biologen, architecten en andere ontwerpers. Uitgebreide bio's staan hier.

   Michael Hensel , architect, Oslo school of Architecture and Design
   Nadine Bongaerts
   , bioloog en oprichter Biotecture
   Anna Dumitriu, visual en performance artist
   Arne Hendriks, kunstenaar en onderzoeker The Incredible Shrinking Man
   Mike Thompson, designer and future thinking, en kunstenaar uit Biodesign tentoonstelling
   Alexandra Daisy Ginsberg, ontwerper, en kunstenaar uit Biodesign tentoonstelling
   Jessica de Boer, kunstenaar en onderzoeker
   Ellen ter Gast medisch bioloog en filosoof
   Liam Young, urbanist, futurist, en kunstenaar uit Biodesign tentoonstelling
   Eric-Jan Pleijster, Landschapsarchitect en medeoprichter van LOLA landscape architects
   Ferdinand Ludwig & Daniel Schoenle, BauBotanik
   Floris Schiferli, architect Superuse Studios
   Gertjan Streng & Ingrid van der Heijden, The Cloud Collectie
   Virgil Rerimassie, Rathenau Instituut


   De sessies worden begeleid door o.a. Ine Poppe (WdkA), Arjen Oosterman (Archis/VOLUME), Klaas Kuitenbrouwer en Marten Kuijpers (Het Nieuwe Instituut) en Iris Schutten (WdkA).

   Thema tafels en Programma
   Als bezoeker kun je aanschuiven bij verschillende tafels met de thema's Biohacking, Design Fiction, Synthetische biologie, Levend materiaal, Hybride stadsecologie en De stad als metabolisme. Verspreid over drie ronden zijn er in totaal 18 sessies waar je uit kunt kiezen. Op de avond van How Do You Do Biodesign verschijnt een handig programma met alle sessies.

   Gratis toegang Biodesign
   Met je ticket heb je op 23 januari tussen 19.00 en 23.00 uur ook toegang tot de tentoonstelling Biodesign, over de kruisbestuiving van natuur, wetenschap en creativiteit. Biodesign is nog te zien t/m 26 januari 2014 in Het Nieuwe Instituut. 

   Praktische informatie 
   Titel: How Do You Biodesign
   Locatie: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
   Datum: 23/01/2014
   Tijd: 20:00 - 23:00, de tentoonstelling Biodesign is vanaf 19:00 te bezoeken
   Voertaal: Engels en Nederlands
   Entree: 7.50 euro, incl. gratis toegang tot de tentoonstelling Biodesign, studenten betalen 3.00 euro, gratis voor Vrienden van Het Nieuwe Instituut 
   Ticket: via Eventbrite

   How Do You Do Biodesign is een co-productie van Het Nieuwe Instituut en de Willem de Kooning Academie. How Do You Do Biodesign wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur & Milieu in het kader van de Actieagenda architectuur en ruimtelijke ontwerp (AAARO).

   Eerdere How Do You Do events vonden plaats tijdens STRP 2011 en in Creative Mediadays 2012 in Gent.
    
  4. Achtergrond How Do You Do Biodesign
   Rondom biodesign is nog weinig gedeelde, geïnstitutionaliseerde kennis beschikbaar onder ontwerpers en architecten: de kennis zit bij (synthetisch) biologen en enkele vooruitstrevende individuen. Daarnaast merken wij op dat er op het niveau van de stad en de wijk nog vooral wordt gewerkt met onvolkomen biologische metaforen, maar niet met biologisch materiaal zelf, of met werkelijk doorgrondde biologische modellen. Op gebouwniveau wordt geëxperimenteerd met biologische materialen, maar het gaat hier vooral over geïsoleerde experimenten waarvan de resultaten zelden worden gedeeld op een manier die de praktijk structureel vooruit helpt. Welke kansen en mogelijkheden dienen zich aan als wij dit wel zouden doen? Wat moeten ontwerpers hiervoor te weten komen? En welke vragen roept dit op m.b.t. ethische overwegingen?

   Leestip: http://www.biology-design.com/, of bestel boek BioDesign hier
    
  How Do You Do Biodesign is een co-productie van de Willem De Kooning Academie en Het Nieuwe Instituut /1
 
 
 
 1. Het Nieuwe Instituut
 2.  
 3. Nederlands Architectuurinstituut (NAi)
 4. Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode
 5. Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur
 1. Museumpark 25
 2. Rotterdam
 1. +31 (0)10 4401200
 2. service@thenewinstitute.nl
 3. hetnieuweinstituut.nl

biodesign