1. Biodesign in Het Nieuwe Instituut toont kruisbestuiving van natuur, wetenschap en creativiteit

        Het Nieuwe Instituut presenteert van 27 september tot en met 26 januari 2014 de tentoonstelling Biodesign, over de kruisbestuiving van natuur, wetenschap en creativiteit. Curator William Myers heeft hiervoor ruim 50 projecten geselecteerd, waarbij levende systemen een integraal onderdeel vormen van het ontwerpproces. Zo worden bomen onderdeel van huizen en bruggen, vormen champignons de basis voor verpakkingsmateriaal en groeien tabaksbladeren uit tot patronen voor tegels.

        De tentoonstelling biedt niet alleen aan een groot publiek een kijkje in de toekomst, maar is ook een bron van inspiratie voor ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers, dankzij de veelzijdige achtergrondinformatie over nieuwe materialen en de toepassing- smogelijkheden van biologie binnen architectuur en design. Rond de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals workshops, lezingen, en de designbijeenkomst How Do You Do.

        William Myers: ‘Neem alleen de aanhoudende ontdekkingen van micro- organismen die weten te overleven op bevroren, donkere, giftige, radioactieve plaatsen en zelfs in de ruimte. Al deze organismen bieden nog onontwikkelde mogelijkheden voor industriële en medische toepassingen. Wij staan voor een radicaal nieuwe verhouding van natuur ten opzichte van wetenschap en creativiteit.’

        Biotechnologie en design

        De zoektocht naar integratie van natuurlijke processen in het ontwerpproces is niet van vandaag. Het veranderende klimaat en de groeiende schaarste van grondstoffen zorgen er echter voor dat deze zoektocht aan urgentie wint en onze relatie met de natuur opnieuw gestalte moet krijgen. De eerste even slimme als bruikbare oplossingen bieden zicht op een duurzame toekomst en lijken een eerste antwoord te bieden op het eeuwige conflict tussen economische groei en duurzaamheid. Voor Het Nieuwe Instituut aanleiding deze vraagstelling meerjarig te onderzoeken en er verschillende projecten aan te verbinden.

        Curator William Myers

        William Myers doceert in én schrijft over de geschiedenis van architectuur en design. Hij is auteur van het boek BioDesign: Nature + Science + Creativity, dat ten grondslag ligt aan deze tentoonstelling. In 2012 is het boek uitgegeven door het Museum of Modern Art (MoMA) in New York en Thames & Hudson in Londen. William Myers werkte onder meer samen met het Solomon R. Gug-genheim Museum, het Museum of Modern Art, het Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Museum en Genspace.

        Over Het Nieuwe Instituut

        Het Nieuwe Instituut start dit najaar met een meerjarig tentoonstellings-, onderzoeks- en studioprogramma. Het Nieuwe Instituut is ontstaan op 1 januari 2013 uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur. www. hetnieuweinstituut.nl
         
      1. Opening:
        Donderdag 26 September 2013 vanaf 18 uur. 
         
        Openingstijden tentoonstelling Biodesign
        Vrijdag 27 September 2013 – zondag 26 januari 2014

        Dinsdag – zaterdag van 10 - 17 uur
        Zondag en feestdagen van 11 – 17 uur

        Toegang: €10 (inclusief toegang tot de tentoonstellingen 1:1 Sets for Erwin Olaf, Bekleidung, en Richard Hutten in Huis Sonneveld); gratis tot 18 jaar, voor vrienden van Het Nieuwe Instituut en houders van een Museumjaarkaart.

        Locatie:
        Het Nieuwe Instituut (voorheen NAi)
        Museumpark 25
        3015 CB Rotterdam
        010 – 4401200

        Bezoekinformatie


        Pers
        Voor persvragen kunt u terecht bij Michel Langendijk, m.langendijk@hetnieuweinstituut.nl en 010 – 4401307
        Hier staat een overzicht van beschikbare beelden
         
      2. Root bridge of Meghalaya, door Justin Ames & Lambert Shadap /1
      Half Life Lamp, door Joris Laarman /1
 
 
 
  1. Het Nieuwe Instituut
  2.  
  3. Nederlands Architectuurinstituut (NAi)
  4. Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode
  5. Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur
  1. Museumpark 25
  2. Rotterdam
  1. +31 (0)10 4401200
  2. service@thenewinstitute.nl
  3. hetnieuweinstituut.nl

biodesign