1. 18.12.2013, 15:00–17:00
   New Material Award

  2. Op woensdag 18 december gaat de New Material Award van start, een samenwerking tussen Stichting DOEN, Het Nieuwe Instituut en het Materiaalfonds voor Beeldende Kunst en Vormgeving. De New Material Award is de opvolger van de DOEN | Materiaalprijs, die in 2009 in het leven is geroepen om kunstenaars en vormgevers uit te dagen met nieuwe en duurzame materialen én technieken de ontwerpen van de toekomst te presenteren.
    
  3. De nieuwe prijs viert de innovatieve kracht van creativiteit binnen diverse design- en kunstdisciplines op het gebied van duurzaamheid, materiaalontwikkeling en -toepassing. Deze middag markeert de start van de New Material Award, die naast een hoofdprijs zal bestaan uit een tweede prijs in de vorm van een Fellowship Materialen.

   Tijdens deze bijeenkomst gaan de aanwezigen in gesprek over ontwikkelingen op het gebied van materiaalinnovatie, de toepasbaarheid en de maatschappelijke impact ervan. We spreken met de eerdere prijswinnaars Tjeerd Veenhoven, Maarten Kolk en Guus Kusters, en Marjan van Aubel van de DOEN | Materiaalprijs over hun onderzoek en de fase na het winnen van de prijs.

   Kunstenaars, ontwerpers en anderen belangstellenden die zich vooraf aanmelden via newmaterialaward.eventbrite.nl kunnen gratis een bezoek brengen aan Biodesign, een tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut waarin vijf genomineerden van de DOEN | Materiaalprijs zijn opgenomen. Biodesign, over de kruisbestuiving van natuur, wetenschap en creativiteit en is nog tot en met zondag 26 januari 2014 te zien.

   Begin 2014 opent de inschrijving voor de New Material Award, en komt een nieuwe website online. Vanaf woensdag 18 december kunnen kunstenaars en ontwerpers met interesse in de prijs en het Fellowship Materialen contact opnemen via newmaterialaward@hetnieuweinstituut.nl. Zij ontvangen ter zijner tijd nadere informatie.


   PROGRAMMA

   15.00 Welkom door Guus Beumer, directeur Het Nieuwe Instituut en jurylid Doen I Materiaalprijs 2012.
   15.20 Winnaars van de DOEN | Materiaalprijs vertellen over hun ervaringen:

   • Tjeerd Veenhoven (aanmoedigingsprijs 2011, Palmleer)
   • Studio Maarten Kolk & Guus Kusters (hoofdprijs 2011, Waterloop)
   • Marjan van Aubel (hoofdprijs 2012, The Energy Collection)

   16.30 Q&A
   16.40 Column
   16.50 Afronding
   17.00 Aansluitend netwerkborrel in café Het Nieuwe Instituut

   PRAKTISCHE INFORMATIE

   Titel: New Material Award
   Locatie: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25 Rotterdam
   Datum: Woensdag 18 december 2013
   Tijd: 15:00
   Voertaal: Nederlands
   Toegang: Gratis
   Aanmelden: Eventbrite

    
  Biodesign tentoonstelling, foto Lizzy Kalisvaart/1
 
 
 
 1. Het Nieuwe Instituut
 2.  
 3. Nederlands Architectuurinstituut (NAi)
 4. Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode
 5. Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur
 1. Museumpark 25
 2. Rotterdam
 1. +31 (0)10 4401200
 2. service@thenewinstitute.nl
 3. hetnieuweinstituut.nl

biodesign