Startend vanuit de vraag wat de smaak van voedsel nou eigenlijk is vanuit een fysiologische invalshoek, wordt de lijn verder getrokken naar smaakdesign; onze evolutionaire voorkeur voor suiker en vet en leefstijl en gezondheid van jong tot oud.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere of smaak aan te leren is, hoe de keuze te maken voor bewust & gezond eten en wat er verleidelijk is aan een ongezonde leefstijl. Hoe doen we met alle informatie van deze bijeenkomst voortaan onze boodschappen?
Deelnemers aan de mini-conferentie zijn wetenschappelijk onderzoekers, smaakdesigners, artsen en vertegenwoordigers van de levensmiddelenindustrie, maar vooral ook de consument die uiteindelijk dankzij of ondanks al deze kennis op basis van uiteenlopende argumenten zijn keuze maakt voor het te verorberen menu.
Programma13.00 Inloop met drankje13.30 Start lezingen van twee keynote speakers (voertaal Engels)
'Key ingredients of health and ageing', Oscar Franco Duran, hoogleraar preventieve geneeskunst Erasmus MC Rotterdam en voormalig onderzoeker bij University of Cambridge en Unilever.
Martin Hablesreiter, auteur van het boek Food Design XL, over hoe voedsel er uit moet zien om succesvol te zijn.
14.15 Pauze14.30 Korte presentaties (voertaal Nederlands)
'Investeren in de smaak van het jonge kind: investeren in de toekomst', Koen Joosten, kinderarts Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, over smaakontwikkeling op jonge leeftijd.
'Dikke mensen zijn suikerjunkies', Aart-Jan van der Lelij, hoogleraar Endocrinologie Erasmus MC, over verslaving aan suiker en vet.
Design & food, over de link tussen design en eten.
15.10 Paneldiscussie (voertaal Nederlands)
16.00 Einde mini-conferentie16.00 Start rondleidingenTentoonstelling Biodesign. Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25 Rotterdam. Over de kruisbestuiving tussen natuur, wetenschap en creativiteit.
Future Food House. Museumpark Rotterdam. Een spannende blik op de toekomst van ons voedsel.
18.00 Diner 'Over smaak valt te twisten'. In het Future Food House door
Cateringa & Kompanen. Gebaseerd op het vervormen van het uiterlijk, de geur en de textuur van het eten.
20.00 Aanvang Discovery Festival Rotterdam. Onderwijscentrum Erasmus MC & Museumpark Rotterdam.
Presentatie: Froukje Jansen
Kaartverkoop via de website van Discovery Festival (www.discoveryfestival.nl/rotterdam)Mini-conferentie: €10
Combi-ticket conferentie en diner: €35 (€20 voor studenten)
Combi-ticket conferentie, diner en Discovery Festival: €40 (€25 voor studenten)
Diner: €20 (€15 voor studenten)